ERVAAR MEER flow DOOR JE kerntalenten TE (H)ERKENNEN
Herken je dat gevoel (of spijtig net niet (meer)) dat tijdens sommige activiteiten de tijd voorbijvliegt, dat je je amuseert en dat je er mentale energie van krijgt. Als dit het geval is, bevind je je in flow. Moe maar voldaan!
De belangrijkste theoreticus achter het concept Flow is de Hongaars-Amerikaanse positieve psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Flow ondervind je wanneer je een klus doet met een duidelijk doel voor ogen waarvoor je heel enthousiast bent en die net voldoende uitdagend is. Hierdoor ben je zo geconcentreerd bezig dat je niet langer wordt gehinderd door de waan van de dag. Vergelijk het een beetje met mediteren. De staat van flow kan er ook voor zorgen dat je boven je eigen kunnen uitstijgt en sneller leert en nieuwe inzichten verkrijgt.
Het goede nieuws is dat je deze flow meer kan ervaren door bewust positieve keuzes te maken die in lijn liggen met je kerntalenten, dit zowel in jouw privésfeer als professioneel.
Flow
Je ervaart flow als een gelukzalige gemoedstoestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden en de tijd voorbijvliegt, je wordt als het ware door een stroom meegevoerd.
Kerntalenten
Aan de hand van je kerntalenten krijg je een genuanceerd beeld van:
- wie je bent (karakter) &
- wat je ontwikkelingsmogelijkheden zijn (talenten) &
- wat je drijft (intrinsieke motivatie).
Jouw 23 kerntalenten geven je zelfinzicht in wat je drijft, wat je energie geeft of net energie kost. Kerntalenten werken op elkaar in, ze kunnen elkaar versterken, verzwakken of opheffen. Vandaar is het belangrijk om naar de combinaties van je kerntalenten te kijken. Hun samenspel vertelt je o.a. meer over op welke manier jij graag creatief bent, hoe jouw voorkeur voor kennisverwerving is, welke leiderschapsstijl bij jou past, of je in de wieg gelegd bent als ondernemer, op welke manier jij graag met anderen tijd doorbrengt, hoe jij graag naar buiten treedt, … De kernkalentenmethode catalogiseert je niet in een hokje of een type, ze geeft je geen (onvolledige) samenvatting van wie jij bent. Wel een uniek profiel dat als thuiskomen aanvoelt, de (h)erkennening is heel sterk, bijna verbluffend. Een goede analyse vereist dus de juiste combinatie en interpretatie door een professioneel opgeleide en erkende kerntalentenanalist.
Met jouw kerntalentenprofiel beschik je over een levenslange leidraad om elke belangrijke stap of keuze in je leven bij af te vinken. Denk aan een belangrijke keuze maken die bij jou past, een job vinden waar je veel voldoening en energie uit haalt, een promotie wel of net niet aanvaarden, persoonlijke en professionele ontwikkeling sturen in de richting die je energie oplevert … Ook positieve keuzes vanuit je kerntalenten hoe je je vrije tijd doorbrengt dragen bij aan een vreugdevol gevoel waar we graag mee gaan slapen. Moe maar voldaan!
Inzicht in je eigen kerntalenten maakt dat je in staat bent om bewust duurzame keuzes te maken waar je de rest van je leven plezier aan beleeft, energie uit haalt, in gaat uitblinken.
Sterke kerntalenten moet je kunnen uitleven, anders ervaar je een gevoel van gemis. Het is de kunst om zoveel mogelijk van je sterke kerntalenten (samen) uit te leven in je persoonlijk en professioneel leven. Als resultaat ervaar je een voldaan gevoel. Doe jij in je leven te veel beroep op kleine kerntalenten, en negeer je je sterke kerntalenten, dan hopen de frustraties op met alle gevolgen van doen.
herkennen
&
erkennen
&
erkennen
Erkend senior kerntalent expert
Coretalents studiekeuze expert
IS kerntalent EEN ANDER WOORD VOOR competentie ?
Competenties en kerntalenten zijn twee verschillende zaken! Het is niet omdat je een sterk kerntalent hebt dat je hier dan automatisch competent in bent of omgekeerd. Die competentie moet je (nog) verwerven door (veel) oefening.
Alle 23 kerntalenten samen geven een goed beeld van je fundamentele aanleg en van de “goesting” om bepaalde dingen te willen kunnen. Je sterke kerntalenten in actie voelen heel goed aan, ze geven je energie en de wil om door te zetten om hier steeds beter en beter in te worden.
De omgeving waarin je opgroeit, werkt, plezier maakt, verdriet ervaart, … heeft een impact op de ontwikkeling van je kerntalenten en op de ontwikkeling van je normen en waarden. Ook je IQ is als een rode draad door de 23 kerntalenten geweven en heeft een invloed op de reikwijdte van je ontwikkelmogelijkheden op de verschillende kerntalenten.
De kans bestaat dat je nog geen kansen hebt gehad om een bepaald sterk kerntalent te ontwikkelen, dit noemen we een latent kerntalent. Je intrinsieke motivatie maakt echter dat wanneer je hiermee aan de slag gaat, je in staat bent om zeer snel zeer competent te worden in vergelijking met personen van hetzelfde intelligentieniveau.
Het omgekeerde kan ook realiteit zijn, dat je goed ontwikkelde competenties hebt op halve of kleine kerntalenten door doorgedreven oefening. Je kan hier best goed in zijn, echter het in actie brengen van dit kerntalent voelt voor jou energieneutraal aan (half kerntalent). Of erger, het kan je zelfs onbewust heel veel energie kosten (klein kerntalent), je vatje kan zonder dat je het goed en wel beseft volledig leeglopen.
Het is dus heel goed mogelijk is dat je sterke kerntalenten niet volledig ontwikkeld zijn op volwassen leeftijd. Het is echter nooit te laat om daar nog verandering in te brengen, want voor een sterk kerntalent is het echt makkelijker om de erbij behorende competenties en/of vaardigheden alsnog te ontwikkelen.
PUZZELSTUKJES passen IN ELKAAR!
Het herkennen en erkennen van je kerntalenten zet aan tot directe actie. Je krijgt goesting om de nodige veranderingen door te voeren om jezelf weer op de rails te zetten.
Neurowetenschapper dr. Dick Swaab over het boek Krachtig met Kerntalenten van Danielle Krekels: ‘Dit boek is een leidraad voor iedereen die vragen heeft over hoe hij of zij in elkaar zit, wat zijn of haar rol in het leven zou kunnen zijn en als je keuzes wilt maken waar je na 25 jaar nog gelukkig mee bent’.
Danielle Krekels, werd in 2015 bekroond met een Mensa Fonds Award in de categorie werk. Zij is de bedenker van een methode waarmee onder meer iemands hoogbegaafdheid concreet wordt gemaakt.